OMFAMNA DET VILDA

Hotellet ligger vackert vid sjökanten till Hornavan, Sveriges djupaste sjö. Den är 226 meter djup och sträcker sig 70 km från Arjeplogs samhälle till Jäkkvikk och har inte mindre än 400 öar att vara stolta över. Hornavan runt är en naturupplevelse i sig som skapar många aktiviteter, både sommar och vinter!

 

Under sommaren är det perfekt att ta en dagsutflykt på en av de många bergstoppar runt om i kommunen. Det finns båda låga och lätta bergstoppar eller varför inte ta en hel dagstur till Kungsleden? Om du behöver ett lunchpaket med dig, beställ det i receptionen eller ring och förboka.

 

Ett besök till Silvermuseet är ett av många måsten när man besöker Arjeplog. Där får du reda på allt om de samiska silversmyckena, kostymer och livsstil samt Arjeplogs historia.

 

Arjeplog består av en oslagbar fjällvärld där du kan hitta dina egna smultronställen. Ta chansen att flyga med en helikopter och se det magnifika landskapet ovanifrån. Kontakta oss i god tid så hjälper vi dig att boka!

 

Kommunen har nästan 8000 sjöar att skryta med och är ett paradis för fiskare. Oavsett om det är flugfiske, trolling eller på kastspö, finns det vattenvägar för alla. Fiskekort finns tillgängliga från Turistbyrån (Silvermuseet) och OKQ8.

Snowshoe_edited.jpg

Vandring med snöskor

Hornavan Hotell

Att vandra på snöskor är ett perfekt sätt att utforska naturen på nära håll på vintern! Nu kan vi erbjuda snöskor och vandringsstänger att hyra på hotellet.

 

Snöskor är TSL 325 Rental och det är en bra och modern sko för personer från 50 kilo upp till 120 kilo och eurostorlekar 37 - 50 (“normala skor”). Skorna är lätta och du går smidigt framåt i snön. Det ger bra bärförmåga, är smidig och lätt att gå i alla typer av terräng, stabil på foten och har ett system som ger extra bra grepp.

 

Bindningen är helt frånkopplad med endast en fästpunkt framtill på tån. Detta gör att snöskon får full flex i rörelsen. En metallstång vid hälområdet på bindningen kan höjas eller sänkas. Att höja hällyften minskar kalvtröttheten på brantare stigningar.

 

Greppet består av sex välpositionerade dubbar som ger en korrekt fästning till snön. Formen på snöskon är oval och är tekniskt utvecklad för att uppnå flexibilitet, bra flotation och bra grepp. Vandringspolarnas varumärke är Gipron och stolparna är justerbara i längd och har ett säkert grepp.

 

Pris: 200 kr / par (snöskor och vandringsstavar hela dagen)

036 norrskenFX_edited.jpg

Norrsken

Arjeplog

Northern Light eller Aurora Borealis som det också kallas är utan tvekan ett av naturens undrar. Även om du kan förklara ljusfenomenet för närvarande är det fortfarande en magisk sak som många drömmer om och lägger till sin hinklista.

 

Chansen att se norrskenet i Arjeplog och norra Sverige är mycket bra. Nordljuset förekommer vanligtvis under vintermånaderna till slutet av mars eller början av april, men de kan upptäckas redan i september i de nordligaste delarna.

 

Din bästa chans att få en glimt av norrskenet är på kalla vinternätter när himlen är klar, mörk med liten eller ingen månsken och molnfri. Du måste vara borta från stadsljus, som später ut effekterna av dessa naturfenomen, så ta dig ut på landsbygden.

 

Norrsken är ett ljusfenomen som bildas när partikelstrålning från solen kommer i kontakt med jordens atmosfär. I samband med detta kommer ljus i olika färger beroende på hur långt ner i atmosfären de energirika kosmiska partiklarna når. Nordljuset kan förändras snabbt. Ett ögonblick kan det vara klart och synligt i olika färger, kort därefter, försvinna nästan helt för att komma tillbaka igen. Nordljuset kan också ses "dansa" över himlen.

 

Se magin från Hornavan Hotel eller gå ut i vildmarken för att njuta av underet med snöskoter, hundspann eller snöskor. Vi hjälper dig gärna med att organisera en sådan aktivitet.

Galtis_edited.jpg

Utförsåkning

Galtis

Berget Galtis ligger på berget Galtispuoda, cirka 10 km från Hornavan Hotel. Berget är inneslutet med sjöar 400.s.l., basstationen 530.s. och toppen av berget ligger 800 m.a.s.l. vilket betyder en droppe på 270 m. Tack vare den stora höjdskillnaden mellan sjöarna och skidorten är Galtis känd för att det sällan är kallt!

 

Galtis är den perfekta skidorten för både nybörjare och mer erfarna, eftersom det erbjuder backar i olika svårighetsnivåer. Du kan hyra utrustning för utförsåkning och de har också en restaurang där de serverar enklare rätter.

 

För öppettider och priser klicka här.

Husky.jpg

Slädhundsturer

White Horizon

Husky Tours är ett magiskt sätt att uppleva de snöiga bergen tillsammans med dina vänner och familj. Möt våra Huskies som tar dig genom det vackra landskapet till ljudet av ivriga tassar över snön.

 

Två timmars tur med paus

På den här turen väljer du mellan att sitta på en släde, svänga för att köra släden med din vän eller köra själv.

Pris: 1250 sek / 1p, 2200 sek / 2p (delad släde)

Dagar: måndag - fredag

 

Heldagstur (5 - 6 timmar), lunch ingår

Denna turné är för dig som är van vid hundar och natur under vintern. Det är en längre tur och du går genom skogar, på frysta hav och berg. Vi har vår lunch i vildmarken och tid att kela och vila med hundarna ett tag. Vi tar korta stopp för att ta bilder och informera dig om de vilda djuren.

Pris 1 p: 2700 sek / 1p, 5000 sek / 2p (delad släde)

Dagar: lördag - söndag

 

Långviken 13, Mellanström, cirka 30 min från Arjeplog.

Ta med varma kläder, handskar, mössa och varma stövlar.

Hike_edited.jpg

Vandring

Arjeplog

Arjeplog är känd för sin vackra och orörda och fantastiska natur. Du kan hitta massor av fina naturstigar och toppar för vandring. Gå med i en av världens mest kända vandringsleder, King´s Trail, ta med din familj eller vänner på en resa.

 

Akkelis 784 m.a.s.l.,

Pieljekaise 1138 m.a.s.l.

Sulitjelma 1908 m.a.s.l.

 

Det finns många alternativ! Efter en äventyrlig dag lugnar du dig i vår relax med bastu och jacuzzi, innan du somnar i en bekväm säng på ditt hotellrum. Börja dagen med en välsmakande frukostbuffé så att du får den perfekta starten för en annan dag med vandring.

 

Om du är konkurrenskraftig, varför inte delta i den årliga tävlingen "Top of Arjeplog", vilket syfte är att klättra så många toppar du kan och vill ha under den 1 juni - 30 september. Om du har klättrat minst tre toppar och lämnat in ditt registreringskort, deltar du i en tävling med fina priser.